Team Vinkje VCA-P Gecertificeerd
Team Vinkje ISO 9001
Team Vinkje Wereldwijde Service

Penetrant Onderzoek

Penetrant Onderzoek wordt toegepast om oppervlakte indicaties te vinden die een open verbinding met het oppervlakte hebben. Penetrant onderzoek kan toegepast worden op niet-poreuze materialen, in de praktijk wordt ze hoofdzakelijk gebruikt op non-ferrometalen. Het te onderzoeken oppervlak moet vrij zijn van verf, vuil, vet en andere stoffen die het onderzoek nadelig kunnen beïnvloeden. Na een grondige reiniging van het te onderzoeken oppervlak wordt de penetrant vloeistof over het oppervlak verspreid en dringt (penetreert op basis van capillaire werking van de vloeistof) vervolgens in de openingen in het materiaal. Na het verstrijken van de penetratietijd wordt het oppervlak ontdaan van de overtollige penetrant vloeistof.

Na dit proces wordt er een ontwikkelaar (contrastpoeder) en zullen de eventuele indicaties na verloop van tijd zichtbaar worden op het oppervlak. De indicaties worden beoordeeld op basis van het acceptatiecriterium.

Het penetrant kan uitgevoerd worden in kleurcontrast of UV toepassing en er zijn verschillende systemen om de penetrant te verwijderen. In onze industrietak wordt vaak gekozen voor  kleurcontrast, waterafwasbaar of met oplosmiddelen te verwijderen penetrant. Indien een hogere gevoeligheid wordt vereist kan gekozen worden voor een UV penetrant, al dan niet in combinatie met een penetrantstraat voor seriematige onderzoeken aan kleinere onderdelen.

Het toepassingsgebied is schier oneindig, zolang het materiaal niet poreus is. In de industrie wordt het hoofdzakelijk toegepast op non-ferro materialen

  • Lasonderzoek;
  • Fittingen van pijpsystemen;
  • Bouten en moeren.