Team Vinkje VCA-P Gecertificeerd
Team Vinkje ISO 9001
Team Vinkje Wereldwijde Service

Magnetisch Onderzoek

Magnetisch onderzoek maakt het mogelijk om indicaties aan en onder het oppervlak zichtbaar te maken. Het is een Niet Destructief Onderzoek (NDO) methode, die speciaal ontwikkeld is om indicaties in ferromagnetisch materiaal te detecteren. Ferromagnetische materialen zijn magnetiseerbare materialen, zoals ijzer en staal. In het te onderzoeken materiaal wordt een magneetveld aangebracht. Op plaatsen waar een indicatie aanwezig is, wordt het magneetveld verstoord. Zo detecteren wij waar indicaties, die tot problemen kunnen leiden, zich bevinden.

Kleurcontrast en UV (Ultra Violet)

Er zijn verschillende technieken binnen het magnetisch onderzoek:

Kleurcontrast

Kleurcontrast onderzoek wordt uitgevoerd in daglicht. De achtergrond wordt vaak voorzien van een “contrastlak” om het contrast te verhogen. Na het aanbrengen van de contrastlak wordt het onderzoek uitgevoerd. Hiervoor wordt meestal een jukmagneet gebruikt in combinatie met zwarte magneetinkt. De magneetinkt wordt aangebracht, terwijl de jukmagneet wordt “bekrachtigd”.

Ultraviolet

Ultraviolet onderzoek wordt uitgevoerd in een verduisterde ruimte. Het onderzoek wordt uitgevoerd waarbij de UV magneetinkt wordt aangebracht terwijl de magnetisatie plaatsvindt. De evaluatie van de eventuele indicaties wordt uitgevoerd met behulp van een UV lamp. Deze techniek is gevoeliger dan de kleurcontrast techniek.

De apparatuur waarvan wij gebruik kunnen maken zijn:

  • Jukmagneet
    • De jukmagneet is beschikbaar in 220V, en 48V, in combinatie met een batterijpack, deze combinatie wordt deze vaak gebruikt in montageomstandigheden;
  • Magneetbank
    • De magneetbank is het meest geschikt voor smeed- en gietstukken van onderdelen die nog niet in een installatie zijn ingebracht. Voorbeelden zijn fittingen voor pijpsystemen, bouten en draadeinden.